Uncategorized
Alles over de Normen voor Werkhelmen: Veiligheid boven alles

Alles over de Normen voor Werkhelmen: Veiligheid boven alles

Alles wat u moet weten over Werkhelmen en Normen

Werkhelmen zijn essentiële persoonlijke beschermingsmiddelen die werknemers in diverse sectoren beschermen tegen hoofdletsel. Het is van groot belang dat werkgevers en werknemers zich bewust zijn van de normen waaraan werkhelmen moeten voldoen om optimale veiligheid te garanderen. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste normen die gelden voor werkhelmen.

EN 397:2012

De EN 397-norm is de Europese standaard voor industriële veiligheidshelmen. Helmen die voldoen aan deze norm bieden bescherming tegen vallende objecten en schokken op het hoofd. Ze moeten onder andere voorzien zijn van een kinband, een schokabsorberende binnenschaal en ventilatieopeningen.

EN 14052:2012

De EN 14052-norm is specifiek gericht op helmen voor brandweerlieden. Deze helmen bieden bescherming tegen thermische risico’s, zoals hitte en vlammen, en zijn bestand tegen hoge temperaturen. Ze moeten ook voldoen aan eisen met betrekking tot schokabsorptie en stabiliteit.

EN 50365:2002

De EN 50365-norm heeft betrekking op elektrisch isolerende helmen die worden gebruikt in elektrische installaties. Deze helmen bieden bescherming tegen elektrische schokken en zijn ontworpen om te voorkomen dat elektriciteit door het hoofd van de drager kan gaan.

Keurmerken

Bij het kiezen van een geschikte werkhelm is het belangrijk om te letten op keurmerken zoals de CE-markering. Dit geeft aan dat de helm voldoet aan de Europese regelgeving voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast kunnen specifieke keurmerken aangeven of de helm geschikt is voor bepaalde risico’s of omgevingen, zoals de markering PPE (Personal Protective Equipment).

Onderhoud en Vervanging

Het is cruciaal om werkhelmen regelmatig te inspecteren op eventuele slijtage of beschadigingen. Helmen die blootgesteld zijn geweest aan zware impact moeten onmiddellijk vervangen worden, zelfs als er geen zichtbare schade is. Het niet naleven van onderhouds- en vervangingsrichtlijnen kan de veiligheid van werknemers in gevaar brengen.

Kortom, het kennen en begrijpen van de normen waaraan werkhelmen moeten voldoen is essentieel voor een veilige werkomgeving. Door te investeren in kwalitatieve helmen die aan deze normen voldoen, kunnen werkgevers ervoor zorgen dat hun personeel beschermd is tegen potentiële hoofdletsels tijdens het uitvoeren van hun taken.

 

7 Tips voor het Gebruik van Werkhelmen volgens de Normen EN 397 en EN 14052

  1. Zorg ervoor dat de werkhelm voldoet aan de Europese normen EN 397 en EN 14052.
  2. Controleer regelmatig of de werkhelm nog in goede staat verkeert en geen beschadigingen vertoont.
  3. Kies een helm die goed past en verstelbaar is voor een optimale veiligheid.
  4. Gebruik geen helm die al een harde klap heeft opgevangen, vervang deze direct.
  5. Draag altijd je werkhelm op bouwplaatsen of andere risicovolle werkplekken.
  6. Houd rekening met eventuele aanvullende veiligheidsvoorschriften die gelden voor specifieke werkzaamheden.
  7. Laat nieuwe medewerkers altijd goed instrueren over het belang van het dragen van een werkhelm.

Zorg ervoor dat de werkhelm voldoet aan de Europese normen EN 397 en EN 14052.

Het is van uiterst belang om ervoor te zorgen dat de werkhelm die u kiest voldoet aan de Europese normen EN 397 en EN 14052. Deze normen garanderen dat de helm geschikt is voor industriële toepassingen en bescherming biedt tegen vallende objecten en schokken op het hoofd. Door te kiezen voor een helm die aan deze specifieke normen voldoet, kunt u er zeker van zijn dat uw hoofd optimaal beschermd is tijdens het uitvoeren van uw werkzaamheden.

Controleer regelmatig of de werkhelm nog in goede staat verkeert en geen beschadigingen vertoont.

Het is van groot belang om regelmatig te controleren of de werkhelm nog in goede staat verkeert en geen beschadigingen vertoont. Een beschadigde helm kan zijn beschermende eigenschappen verliezen en de veiligheid van de drager in gevaar brengen. Inspecteer daarom de helm zorgvuldig op eventuele tekenen van slijtage, barsten of deuken. Bij twijfel over de staat van de helm is het raadzaam om deze direct te vervangen om optimale bescherming te garanderen tijdens het werk. Veiligheid staat voorop, en een intacte werkhelm is essentieel om hoofdletsel te voorkomen.

Kies een helm die goed past en verstelbaar is voor een optimale veiligheid.

Het is van cruciaal belang om een werkhelm te kiezen die goed past en verstelbaar is voor een optimale veiligheid op de werkvloer. Een helm die goed aansluit op het hoofd vermindert het risico op letsel bij een val of impact. Door te kiezen voor een helm met verstelbare banden kan de pasvorm eenvoudig worden aangepast aan de drager, waardoor comfort en veiligheid worden gegarandeerd. Een goed passende en verstelbare helm zorgt ervoor dat deze op zijn plaats blijft tijdens het werk, wat essentieel is voor maximale bescherming tegen hoofdletsel.

Gebruik geen helm die al een harde klap heeft opgevangen, vervang deze direct.

Het is van cruciaal belang om geen helm te gebruiken die al een harde klap heeft opgevangen. Zelfs als er aan de buitenkant geen zichtbare schade is, kan de structurele integriteit van de helm aangetast zijn na een impact. Het is daarom sterk aan te raden om een helm die een harde klap heeft opgevangen direct te vervangen. Veiligheid staat voorop en het dragen van een beschermende helm die nog in goede staat verkeert, helpt ernstig hoofdletsel te voorkomen en zorgt voor optimale bescherming op de werkvloer.

Draag altijd je werkhelm op bouwplaatsen of andere risicovolle werkplekken.

Het is van uiterst belang om altijd je werkhelm te dragen op bouwplaatsen of andere risicovolle werkplekken. Een werkhelm biedt essentiële bescherming tegen vallende objecten en hoofdletsel, wat vaak voorkomt in dergelijke omgevingen. Door consequent je werkhelm te dragen, toon je niet alleen zorg voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je collega’s. Het naleven van de normen voor werkhelmen en het correct dragen ervan kan levens redden en ernstige verwondingen voorkomen tijdens het uitvoeren van gevaarlijke taken op de werkvloer.

Houd rekening met eventuele aanvullende veiligheidsvoorschriften die gelden voor specifieke werkzaamheden.

Bij het kiezen van een werkhelm en het naleven van de normen is het belangrijk om rekening te houden met eventuele aanvullende veiligheidsvoorschriften die specifiek gelden voor de uit te voeren werkzaamheden. Sommige sectoren of taken vereisen mogelijk extra bescherming bovenop de standaardnormen voor werkhelmen. Door deze aanvullende veiligheidsvoorschriften in acht te nemen, kunnen werknemers zich beter beschermen tegen specifieke risico’s die inherent zijn aan hun werk, en zo de veiligheid op de werkvloer verder verbeteren.

Laat nieuwe medewerkers altijd goed instrueren over het belang van het dragen van een werkhelm.

Het is van groot belang om nieuwe medewerkers altijd goed te instrueren over het belang van het dragen van een werkhelm. Door hen bewust te maken van de veiligheidsnormen en de redenen waarom het dragen van een helm essentieel is, kunnen werkgevers ervoor zorgen dat werknemers de juiste veiligheidsmaatregelen nemen op de werkvloer. Het correct dragen van een werkhelm kan ernstig hoofdletsel voorkomen en de algehele veiligheid op de werkplek verbeteren. Daarom is het essentieel om nieuwe medewerkers te informeren en te trainen over het juiste gebruik en onderhoud van werkhelmen om ongevallen te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.