Uncategorized
Belangrijke Normen voor Veiligheidsjassen: Een Gids voor Werknemers in België

Belangrijke Normen voor Veiligheidsjassen: Een Gids voor Werknemers in België

Alles Wat Je Moet Weten Over Veiligheidsjassen Normen

Veiligheidsjassen zijn essentiële kledingstukken voor werknemers die in risicovolle omgevingen werken. Het is belangrijk dat deze jassen voldoen aan bepaalde normen om de veiligheid en bescherming van de drager te waarborgen. In België zijn er specifieke normen waaraan veiligheidsjassen moeten voldoen om als betrouwbaar en effectief te worden beschouwd.

EN ISO 20471: Hoge Zichtbaarheid Norm

Een van de belangrijkste normen voor veiligheidsjassen is de EN ISO 20471-norm, die betrekking heeft op hoge zichtbaarheid kleding. Deze norm stelt eisen aan het ontwerp en de materialen van de jas, zodat de drager goed zichtbaar is, vooral bij slechte lichtomstandigheden. Veiligheidsjassen die voldoen aan deze norm zijn vaak uitgerust met reflecterende strips en heldere kleuren om maximale zichtbaarheid te garanderen.

EN 343: Bescherming Tegen Slecht Weer

Voor werknemers die buiten werken, is het belangrijk dat hun veiligheidsjas hen beschermt tegen slechte weersomstandigheden zoals regen en wind. De EN 343-norm specificeert eisen voor waterdichtheid en ademend vermogen van kledingstukken, waaronder veiligheidsjassen. Jassen die voldoen aan deze norm bieden bescherming tegen neerslag zonder dat de drager oververhit raakt.

EN 1149-5: Antistatische Eigenschappen

Voor werknemers die in een omgeving met explosiegevaar werken, is het belangrijk dat hun kleding antistatische eigenschappen heeft om elektrostatische ontlading te voorkomen. De EN 1149-5-norm specificeert vereisten voor antistatische beschermende kleding, waaronder veiligheidsjassen. Jassen die voldoen aan deze norm helpen het risico op elektrostatische ontlading te minimaliseren.

EN ISO 11612: Bescherming Tegen Hitte en Vlammen

Voor werknemers die blootgesteld worden aan hitte en vlammen tijdens hun werkzaamheden, is het cruciaal dat hun veiligheidsjas voldoet aan de EN ISO 11612-norm. Deze norm stelt eisen aan materialen en constructie om bescherming te bieden tegen hitte en vlammen. Veiligheidsjassen die conform deze norm zijn gecertificeerd, bieden een extra laag bescherming voor werknemers in risicovolle situaties.

Het is van vitaal belang dat werkgevers ervoor zorgen dat hun werknemers voorzien zijn van veiligheidsjassen die voldoen aan relevante normeringen. Door te investeren in hoogwaardige en gecertificeerde veiligheidsjassen kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun personeel goed beschermd is tijdens het uitvoeren van hun taken in potentieel gevaarlijke omgevingen.

 

Veelgestelde Vragen over Normen voor Veiligheidsjassen: De Betekenis van 471 en Eisen voor Veiligheidskleding

  1. Wat betekent 471?
  2. Waar moet veiligheidskleding aan voldoen?

Wat betekent 471?

De term “471” verwijst naar de EN ISO 20471-norm, die specifiek betrekking heeft op hoge zichtbaarheid kleding, waaronder veiligheidsjassen. Deze norm stelt eisen aan het ontwerp en de materialen van de jas om ervoor te zorgen dat de drager goed zichtbaar is, vooral in omstandigheden met weinig licht. Veiligheidsjassen die voldoen aan de EN ISO 20471-norm zijn vaak voorzien van heldere kleuren en reflecterende materialen om de zichtbaarheid en veiligheid van de drager te verbeteren, vooral in situaties waarin zij blootgesteld worden aan verkeer of andere potentiële gevaren.

Waar moet veiligheidskleding aan voldoen?

Veiligheidskleding, waaronder veiligheidsjassen, moet voldoen aan specifieke normen en voorschriften om de veiligheid en bescherming van werknemers te waarborgen. Veiligheidskleding moet in de eerste plaats voldoen aan de relevante Europese normen, zoals EN ISO 20471 voor hoge zichtbaarheid, EN 343 voor bescherming tegen slecht weer, EN 1149-5 voor antistatische eigenschappen en EN ISO 11612 voor bescherming tegen hitte en vlammen. Door te kiezen voor veiligheidskleding die aan deze normen voldoet, kunnen werkgevers er zeker van zijn dat hun werknemers goed beschermd zijn tijdens het uitvoeren van hun taken in diverse risicovolle werkomgevingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.